Időjárás Phuketen.

Általános információk Phuket sziget időjárásáról
Ezt a bekezdést azoknak a figyelmébe ajánlom, akik csak átfogóan érdeklődnek a phuketi időjárás felől. Mindent kimerítően és részletesen pedig olvassátok el az egész lapot! Tehát időjárás Phuket szigeten, röviden tömören: minden év 365 napja (magyar értelemben) nyár. 30 C° középhőmérséklet +,- , 3 - 4 C° Páratartalom igen magas, átlagosan 80% körül. Szélirány jellemzően 6 hónapig keleti, 6 hónapig nyugati. Napsütés a fő jellemző, viszont eső bármikor lehet. Hullámok májustól novemberig a nyugati partokat mossák, utána a keletit.

Időjárás Phuketen, részletesen a hőmérsékletről
Phuketen az időjárása a hőmérséklet tekintetében nagy lényegi változást nem okoz. Egyszerűen, mindig meleg van. Reggel, délben, este sőt hajnalban is. Nagyon ritka egyedi hidegnek számít a 25 C° ha tengerszinten vagyunk. A legmagasabb hegyen viszont teljesen átlagos érték lehet. Szintén ritka kivétel a 38 C°. Mindkét adatot egyszer sikerült megmérnünk 16 év alatt! Szóval szinte biztosak lehettek benne, hogy 30 fokba megérkeztek és 30 fok lesz a távozó napotokon is.

Időjárás Phuketen, eső, esős napok, vagy esős időszakok
Talán, talán a szeptember, október hónapokat tudnám kicsit több esőre tippelni, viszont ki sem mondom, mert ha valaki ezért augusztusban vagy decemberben megázik, akkor rám fog haragudni. 16 év sok idő, garanciával állíthatom, hogy mind esősnek hitt hónapban volt már teljesen száraz időjárás Phuketen, valamint minden száraznak hitt hónapban voltak már esős időjárás. Más.. Fogalmam sincs miért, de az előrejelzés minden esetben esőket ír. A turisták ezt nézik, valamint ettől aggódnak. De az eső nem jön, pedig sokszor már mi is szeretnénk. 4-5 éve elapadnak a kutak március, április május, június hónapokra. Ekkor vásárolni kell a vizet lajtos kocsikból, de erre minden hotel fel van készülve, szóval a turistának kényelmetlenséget nem okoz.

Időjárás Phuketen, tudj meg többet a szél irányokról
Phuketen az uralkodó szélirányt két fő jellemző időszakra bonthatjuk. Főszezonra és a nyári szezonra. Főszezonban az általános szélirány keleti. Ezért a sziget nyugati oldalán lévő közkedvelt beach-ek hullám mentesek. Ugyanis a sziget közepén lévő hegyvonulat megdobja a szelet. Amikor pedig már érinteni tudná a leáramlás a tengert, régen távol van a partoktól. Viszont a szél ilyenkor a kifelé igyekvő hullámokkal szemben van, vagyis megfékezi azokat. Ezzel még hullámentesebbé téve a fürdési zónát. Amikor a nyári szezonban nyugat felől fúj a szél akkor a nyílt tenger miatt, nagy hullámokat is eredményezhet Phuket sziget nyugati partjain. Például a szörfösök örömére.

Hullámok Phuket sziget partjain. Ami kiszámítható: máj. jún. júl. aug. szept. okt. hónapokban a nyugati beachek hullámosak, természetesen ez nem minden napra garancia, de jellemző. Viszont pont ebben az időszakban a programok a sziget keleti oldalán (Phi-Phi, James Bond, Krabi, Korall, Bón, Ko Yao, Ko Hong stb.) hajózása sima vízen, zavartalanul történhet. Vagyis az időjárás kedvezőbb a programokra ezekben a hónapokban. Ráadásul a turista létszám is kevesebb!

Időjárás Phuketen, bővebben a páratartalomról
A rendkívül magas 80-90% páratartalom itt minden napra érvényes. Ezért a turisták, amikor kiszállnak Phuketen a repülőgépből a szabadba, úgy érzik magukat, mintha beléptek volna egy üvegházba. Senki ne ijedjen meg, ez az érzés pár perc, óra alatt megszokottá válik, ezért a nyaralás további napjaiban, már teljesen megszokottá válik.. Másik érdekesség, hogy a magas páratartalomból viszont Magyarországra érkezve nem okoz egy ellentétes feeling-et. Pl. „hú de száraz itt a levegő”. Nagy valószínűséggel ez azért történik, mert a hosszú utazás alatt a repülőgép száraz levegője, még a magyar érték alá süllyed. Tudomásom szerint az utastér páratartalmának 10-20 % között kellene lennie, de sok esetben ez csak 6-7 %.

Napfelkelte, napnyugta Phuketen szigeten
Phuketen reggel 6:00 - 6:15 körül világosodik és 18:30 - 19:00 között lesz este. Magyar ember számára furcsa, hogy a sötétedés és és világosodás milyen gyorsan történik. Vagyis, számotokra Phuketen nagyon hamar este lesz.

Naplemente-fotózás.
Phuket mellett a tengerbe, elképesztő gyorsasággal tűnik el a nap. Amikor a korong eléri a horizontot, mindössze néhány másodperced van a képek elkészítésére. Ha ekkor kezded összeszedni a felszerelést, nem lesz már időd lefényképezni azt!

Vízhőmérsékletek Phuketen és Phuket sziget körül a tengerben.

A folyamatos meleg időjárás miatt Phuket szigetnél az álló és folyóvizek sosem hűlnek le. Meglepő, de még a patakok, vízesések hőmérséklete sem hideg. A tenger továbbá a tavak vízhőmérséklete pedig kifejezetten melegnek mondható. Phuketen a keleti partokon, hatalmas, jóformán vízszintes területek vannak. Itt apálykor ezek teljesen szárazon maradnak, de dagálykor visszafolyik bele a tenger. Természetesen ez a sekély víz és az átmelegedett talaj, igen megemeli az egyébként is meleg tenger hőmérsékletét. Ezeken a területeken, gyakran mérünk 36 C°-os vizet, vagy annál magasabb vízhőmérsékletet. Lásd: lap alján a videó filmben! A kedvelt beach-ek vízhőmérséklete csak 30-33 C°-os. Hullámos időszakban az alacsonyabb érték körül mozog, hullámmentes időszakban pedig értelemszerűen a magasabb érték a jellemző. A hotelek medencéinek vízhőmérséklete pedig attól függ, hogy napos vagy árnyékos területen helyezkedik el. Hűsítő vizet csak az utóbbi esetben érhetünk el.

Apály, dagály Phuket sziget körül.
A tengeri apályt vagy dagályt, a Holdnak a Földre gyakorolt mágneses vonzása befolyásolja. Ez itt Phuket szigeten rendkívül nagy tenger-mozgást eredményez. Ilyen napokon kb. 6 óra alatt 3 métert emelkedik a tengerszint. Majd tetőzik és a következő kb. 6 órában szintén 3 métert süllyed. Én pontosan tudom, hogy ez a hat óra nem állja meg tökéletesen a helyét, hiszen ebben az esetben (6 X 4 = 24) vagyis minden nap pontosan ugyanakkor kellene ennek történnie. Viszont egyik napról a másikra a tetőzés hozzávetőlegesen egy órát tolódik. Vagyis, ha ma 11 órakor volt tetőzés, akkor holnap dél körül várható. Erre egyébként táblázatok vannak. Bárki meg tudja nézni az interneten, ha beüti a keresőbe, hogy „ Phuket tide tables „ ott tudjátok megnézni a táblázatban vízállást. Vagyis, melyik nap, hány órakor, hány centiméter a tenger Phuket sziget körül. Miért lényeges ezzel behatóan foglalkoznunk a Thaiföldi Magyar Központban? a Válasz nagyon egyszerű. -hogy biztonságosan tudjunk hajózni. Ugyanis Phuket sziget környezetében rengeteg sziklazátony van a tengerben. Szerencsés, ami mindig kilátszik de viszont veszélyes, ami csak apálykor dugja ki a fejét. Továbbá pedig apály időszakában Phuket keleti partjain (Chalong, Rawai stb) nem lehet kimenni a partig a hajókkal. Vagy azok a hajók, amik a parton maradtak, kifolyik alóluk a tenger. Lásd a fotók között.

Fejezet frissítve: 2020. 07. 31.

Címünk és elérhetőségeink:

A Thaiföldi Magyar Központ,és programiroda:
463 Patak Road, Karon, Muang, Phuket, Thailand 83100

Telefonszámaink:
  •  +66 89 59 29 473 ( helyi készülékről: 0 89 59 29 473 )
  •  
  •  +66 89 59 35 976 ( helyi készülékről: 0 89 59 35 976 )