Dzsungel mangrove vízesés | Fakultatív programok Phuketen

A phuketi dzsungel, mangrove vízesés program, délelőtt 10:30-kor indul a Hungarian Center 2-es épületétől, vagyis a RAN Tour Hungary magyar nyelvű programirodától. Kizárólag magyarok vehetnek részt a kiránduláson! A kirándulás előtt célszerű magtokhoz venni: fényképezőgépet (kamerát), aki fürdeni szeretne a vízesésben, fürdőruhát és törölközőt! Amennyiben valaki italt szeretne vásárolni a program alatt, akkor minimális készpénzt. Minden további felszerelés szükségtelen. Több esetben látom érkezni a turistákat bakancsban, hosszú nadrágban, volt már, aki egy teljes hátizsákot cipelt. Tehát dzsungel ide – dzsungel oda, tökéletesen megfelel a strandpapucs, rövidnadrág, póló, trikó. Ugyanis ahol van csapás ott így is könnyű a haladás, ahol meg nincs, ott bakancsban sem fogsz tudni haladni. A program ideje, körülbelül 4,5- 5 óra, járművel megtett út összesen 90 kilométer. Séta távolságok: Mangrove-ben 900 méter, a vízesésnél pedig 800 méter. A célterületekre terepjáróval vagy mikro busszal történik a fuvar.

A mangrove mocsár.

Első megállási pont az eldugott mangrove kikötő. (28. kép) Érdekes növényzet ez a tengerben álló, áthatolhatatlan erdő. Csak a gyökerek vannak vízben a törzs mindig a dagály szint fölött. Általános állatok a területen: majmok, varánuszok, madarak, halak, rákok.Az első megállási ponton 1 óra időtartam áll rendelkezésre. Ez bőségesen elegendő körbemenni a mocsár feletti fahidakon. Máshol nem is tudtok haladni a mangrove-ban. Hamarosan egy ócska úszó étteremhez érkeztek. (6. kép) Régen eddig tartott az út, most viszont tovább építették a tanösvényt, (18. kép) így viszont sokkal beljebb tudtok menni a mangrove-ban. Vagyis egy nagy kört tesztek meg, mely tartalmaz kilátó pontot, hangulatos pihenőhelyeket (21. kép) és magasabb fahidakat is a csatorna felett. A séta során, olyan részen is lesztek, ahol kiláttok a tengerre, hegyekre.(20. és 23. 28. kép) Mivel ez a terület apály-dagály zónában van, így az áramló víz felkeveri az altalajból és lesodorja a fák gyökeréről az algát, üledéket. Ezért a tenger színe itt nem a kristály tiszta, égszín kék, hanem opálos, kékes-zöld árnyalatú. (14. kép) Helyenként találkoztok a helyi halászok halszelektáló tákolmányaival.
(7. kép) A kikötőben a hajók, nem éppen a Phi-phi túrán megszokott speed boat-ok lesznek. Bár évről évre, egyre nagyobb számban veszik át az üvegszálas hajók a szerepet itt is. Szerencsére még most is van üzemben, régi, elavult technika. A rozoga fahajók hátulján, tekintélyes diesel motor rozsdásodik, de működik. A fedélzeten építőanyag, élelmiszer, kannákban és hordókban üzemanyag, néha néhány kecske, zsákokban rizs és alul a hajó alacsony helyiségében személyek utaznak. (9. kép) Ők általában helyiek, ritka, ha turista rátalál erre a kikötőre.
FIGYELEM! A területen majmok is élnek. (5. 10. 12. 13. kép) Ne barátkozzatok a majmokkal és ne legyen a kezetekben a séta során étel, ital vagy erre utaló zacskó, szatyor!
Thaiföld Buddhista ország, de ezen a részen a muszlim vallás van jelentős többségben. (24. kép) A 7eleven közértben sem kaphatóak sertés húsból készült termékek és alkohol sem. Bár a vízesésnél már lesz, de ott a turisták miatt „turista áron” lehet hozzájutni. Ezért még itt a kikötőben érdemes beszaladni a majmok elől berácsozott kisközértbe Pá-hoz (10. kép) aki kivételesen dacol a helyi muszlimokkal és árul alkoholt. Sőt, közért áron adja a hideg sört, rumot, üdítőt. De vásárolhatunk nála csúzlit, kopi cd-t, és rengeteg kalapot is. Ha például mindháromból vesztek, akkor lőhetitek csúzlival egymás fejéről a kalapot. Ha pedig közben valaki megvakul, még mindig hallgathat zenét.:) Más logikai összefüggést sajnos ennyi év után sem találtam arra, hogy ezeknek a termékeknek, mi lehet az értelme?
Ha viszont abból indulok ki, hogy egy hideg sör, üdítő, életmentő lehet itt a fülledt forróságban, akkor Buddha tartsa meg jó szokását és be ne zárjon. Inkább vegyetek csúzlit is..
Tovább indulás a kiszállástól számított 1 óra múlva történik! Kérem legyetek ekkor ismét az autónál, mert az itteni késés a vízeséstől veszi el az időt, ami viszont egy másfél órás megállási pont lenne. Vízesés felé az úton láthatjátok a helyi muszlim templomot, majd ananász és gumifa ültetvényeket. Kanyargós erdei út végén megérkeztek a természetvédelmi területre, ahol a gibbon rehabilitációs tábor van és a vízeséshez pedig a patak melletti ösvényen juttok fel.

Vízesés, dzsungel, patak és gibbon rehabilitáció.

Fürdőruha, törölköző kézbe és irány a patak melletti dzsungel ösvény. A vízesés az út végén van, ami az autótól számítva körülbelül 400 méterre található. Eltévedni nem lehet, mert ez az egy kijárt csapás van, ezt használja mindenki. Rövid sétátok az erdei árnyékos csapáson történik, végig a patak mellett. Az eucalyptus fáktól kezdve a bambusz és banánon keresztül a pálmákig mindennel találkozni fogtok. A vízesésnél is és akár a patak bármely pontján a fürdés engedélyezett. Figyeljetek oda arra, hogy itt nincs kit perelni, ha megütöd a térded, vagy vizes lett a nadrágod. Mindenki használja a szemét, kezét, lábát és oda másszon csak fel vagy be, ahová úgy érzi, hogy biztonságos neki. Mi senkit nem küldünk veszélyes helyekre, de nem is tiltjuk azt. A kirándulás alatt, aki akar, csak fotózik vagy éppen annyit sétál a látványossági pontokon, amennyi jól esik. Senkinek nem kell bármit is teljesítenie! Például a vízesés tetejéről való ugrást nem ajánlom. Egyetlen négyzetméter az a felület, ahol 4 méteres víz van. Ha elvéted kitöröd kezed-lábad. Inkább csak filmezzük, fotózzuk a helyi fiatalság attrakcióját, balesetét! Fürdés, fotózás befejezését követően ugyanezen az ösvényen tudtok visszamenni, de még ne az autóhoz, hanem nézzétek meg a gibbonokat! Ugyanis a vissza irányból sokkal jobban szembetűnik a tábla, ami jelzi, hogy itt van az út szélén, sőt már felfelé menet, el is mentetek mellette. A gibbonoknál, magyar nyelvű tájékoztatót is van. Ezt meg fogjátok találni a fiókokban. Aki szeretne, vihet el belőle magának.
Innen a gibbonoktól az autó már csak 80 méterre lesz. Kérjük, figyeljétek az időt, hogy ne késsetek a megbeszélt másfél órához képest. Mindkét területen, vagyis a mangrovéban is és a vízesésnél is a korábbi visszaérkezés lehetőséget ad beülni az autóba vagy szétnézni a gépkocsi körül. A mangrove kikötőben ott vannak az üzletek, helyi gyümölcsárusok és a kikötött hajók. A vízesés parkolójában pedig egy szép tó fogad padokkal, de természetesen itt is van ital, gyümölcs stb. az árusoknál. Mindkét helyen találtok WC-t is. A haza út szintén kb. 1 óra utazás lesz a Magyar Centrumhoz.
A program ára: 950 baht/fő, Gyermek: 10 éves korig 850 baht. Az ár tartalmazza belépő díjakat is! A program megrendelése a phuketi RAN TOUR HUNGARY programirodában. Saját vendégeinknek, nyaralási csomagban, mail-ben is. (még otthonról)

Címünk és elérhetőségeink:

RAN Tour Hungary
Thailand, 463 Patak Road, Karon, Muang, Phuket 83100

Étterem, étkezés, járműbérlés, turista információ, programok,
free Internet és találkozási pont: Karon-beach, Patak Rd. 463

Telefonszámaink:
  •  +66 89 59 29 473 ( helyi készülékről: 0 89 59 29 473 )
  •  
  •  +66 89 59 35 976 ( helyi készülékről: 0 89 59 35 976 )
 
 

Frissítve: 2017. 09. 06.